Пелетните котли – какви са предимствата и… недостатъците им

котел

Много хора се питат каква е разликата между полетен котел и пелетна камина. Ясно е, че камина е вкъщи. Хубаво е да ѝ се любуваш защото виждаш живия пламък. Приятно е, ставата ти по-топличко и романтично. Но като настане момента за зареждане и почистване е логично никой от дома да не изявява желание да го прави. Когато обаче имаш пелетен котел нещата стоят по друг начин, защото реално с котел имаш повече благини относно поддръжката. За жалост тук момента с живия пламък липсва и няма как да му се наслаждаваш. В общи линии и двата уреда си имат своите предимства и недостатъци, но най-важно е да отбележим, че когато стане въпрос за уреди, които по икономични и по-ефективни то котлите вземат челна позиция. Днес не само ще ви запознаем с каталог от стилни решения, но и ще ви дадем малко информация за това какво представляват пелетните котли и какви са техните ползи.

Котли на пелети – изберете по-добрите отоплителни решения

Топлината от парно отопление няма равна, защото целия дом може да получи температурата, която напълно да ви удовлетвори. На https://www.balkanenergy.bg/category/peletni-kotli варианти има безброй и дори най-капризните потребители могат да открият своето решение.

Главно пелетните котли се оказват изключително ефективни за имоти, които са с по-голяма квадратура. Става въпрос за следното – имате двуетажна къща и до този момент сте плащали сметки за ток и дърва, които на са ви удовлетворявали, а топлина се е оказала недостатъчна за да осигури онова приятно и уютно усещане. Със сигурност проблема е решим с котлите, които представят на вниманието ни онлайн магазин Balkan Energy. Поради по-голямата мощност на уредите е важно да се обърне внимание на факта, че те са приложими както при пространство от 100 квадрата така и площи от 200-250 кв.м. А безспорно това ни навежда на мисълта, че можете да използвате котлите на пелети като средство за отопление на дома така и за офиси, ресторанти и други бизнес площи.Пелетен котел

Няма спор, че удобствата, които предлагат пелетните котли въобще не са за подценяване. Изумително е, че:

 • Са енергийно ефективни;
 • Те са уреди, които работят невероятно икономично;
 • Автоматизирани са и не се налага непрекъснат контрол дори дни наред;
 • Разполагат с голям бункер, който се зарежда с пелети за период, който да бъде достатъчен за отопляване на имота в рамките на седмица;
 • Почистването е елементарно, тъй като всеки уред на пелети оставя след изгарянето на горивото много малко пепел;
 • С високо ниво на безопасност при експлоатация;
 • Екологични уреди, на които можете да разчитате за намаляването на вредните емисии;
 • А що се отнася до инвестицията то със сигурност ще се изненадате от факта, ч парите, които ще инвестирате са достъпни и изгодни.

Аргументите, които изложихме току що определено са едни от най-важните, които биха ви провокирали да направите стъпка към покупката на пелетен котел. Всичко това е удивително и свързано с оптимизирането на разходите, а за едно домакинство или пък бизнес е ясно, че това е водещ фактор.

Дребните недостатъци

И след като се постарахме да ви убедим, че наистина си струва да се притежава пелетен котел то идва ред да дадем крачка назад. Няма уреди, които да са обект само и единствено на хвалби. Да, котлите на пелети, които предлагат от Balkan Energy са едни от най-добрите решения, които можете да откриете на пазара, но очевидно си имат и своите недостатъци. А те са:

 • Необходимо е да се приспособи отделно помещение, в което да се инсталира котела на пелети;
 • Задължително е помещението да бъде с добра проветривост поради риск от натрупване на вредни газове;
 • Липсва живия пламък в обитаемите помещения, който много хора обичат да виждат докато са полегнали на дивана или се наслаждават на домашната вечеря.