Как да проектираме интериорен дизайн на малък апартамент

Това, че нямате огромен дом, не означава, че не можете да парадирате със стила си. Декорирането на малко пространство, подобно на декорирането на голямо, просто изисква изобретателност на дизайна и добро око за това, което е добра идея и кое не е. И макар че фокусът естествено ще бъде по-различен, когато работите с по-малко квадратни метри, общите правила за интериорен дизайн на малък апартамент са сходни с тези за големите жилища.

Така че независимо дали се опитвате да обзаведете новата си гарсониера или се нуждаете от напътствия как да използвате най-добре пространството в не толкова просторна къща, следвайте следните съвети от специалистите на Моми Студио за реализиране на интериорен дизайн на малко жилище и накарайте дома си да заблести. Обещаваме Ви, че с тях проектирането на интериорена на малък апартамент няма да бъде голямо предизвикателство!

 1. Не пренебрегвайте светлината

Малката стая наистина може да се отвори с правилното осветление. Освен че трябва да оставяте естествената светлина да навлиза смело през прозорците (не слагайте черни щори и плътни завеси!), използвайте допълнително осветление в цялото пространство, за да внесете още топлина. Ако нямате място за подови и настолни лампи, изберете опции, които не заемат толкова място, като стенни или висящи осветителни тела.

 1. Дръжте по-големи предмети по периметъра на стаите

Няма причина, да избягвате големите мебели, когато замисляте интериорен дизайн на малък апартамент. Но те трябва да бъдат стратегически подредени. Поддържайте усещането за дълбочина в една стая, като държите по-големите мебели – кушетки, дивани и шкафчета – близо до стената, вместо в средата на помещението.

 1. Потърсете многофункционални или сгъваеми мебели

Мебелите, които могат да изпълнят различни функции, ще Ви спестят както място, така и пари. И благодарение на разнообразието на пазара в днешно време, няма недостиг на гениални мебелни изобретения, които или служат за многоцелеви приложения, или се сгъват, за да направят място в дома Ви, когато не се използват. Бюра, трапезарни маси и дори легла с големи размери, се предлагат във варианти, които лесно могат да бъдат отместени, за да има повече място за придвижване. По същия начин можете да намерите мултифункционални мебели, като легла, които се преобразуват в дивани, странични маси или в бюра.

 1. Използвайте огледала

Говорейки за интериорен дизайн на малък апартамент, огледалата са голям помощник. Те добавят както допълнителна светлина, така и усещане за по-голямо пространство в помещенията, тъй като отразяват естественото и изкуственото осветление. Така придават илюзия за повече квадратура. Освен това са и практични. Използвайте едно голямо огледало или подредете няколко по-малки из цялата стая.

 1. Отървете се от ненужните вещи

Едно от големите предимства да живеете в по-тясно пространство е, че това Ви принуждава наистина да редуцирате количеството вещи, които имате в дома си. Затова, при интериорен дизайн на малък апартамен, трябва да се отървавате от нещата, които всъщност не използвате – било то защото са непрактични, безполезни или просто не Ви носят радост. В противен случай рискувате да претрупате и без друго тясното си пространство.

 1. Пазете се от претрупаност

По-малко е повече, когато става въпрос за интериорен дизайн на малък апартамент. Със същата цел като при горния съвет, трябва да сведете общото количество предмети, които притежавате, до минимум, за да имате повече място. Но избягването на претрупването означава повече от изхвърлянето на ненужни мебели. Имайте предвид, че свободното пространство в малката къща е нужно както за лесно придвиждване из нея, така и за поддържане на полезност. Това се отнася за всички видими зони, от пода до тавана.

 1. Бъдете креативни с местата за съхранение

Има толкова много страхотни варианти за съхранение, които да се впишат в проекта Ви за интериорен дизайн на малък апартамент. Изберете мебели, които Ви предоставят допълнителни решения за съхранение, като спалня с чекмеджета в долната част, в които могат да се съхраняват спално бельо и дрехи.

 1. Бъдете смели и креативни

Малките пространства изглеждат много добре в смели цветове, щампи и текстури. Просто се уверете, че сте използвали достатъчно неутрали тонове, за да не затрупате стаята цветово. Ако се притеснявате да бъдете прекалено смели, използвайте нюансите и шарките по-обрано – например върху акцентираща стена, възглавници или дори само върху рамки за снимки. Или забравете притесненията си и залепете няколко ярки тапета, или най-накрая купете синият кадифен диван, който винаги сте искали. Стига да осигурите някакъв баланс в стаята, няма причина да не добавите и нотка дръзки цветове или десени.

 1. Сложете големи килими

При интериорен дизайн на малък апартамент трябва да подлъжете окото да вижда повече пространство, отколкото наистина има. Когато използвате малки килими в малка стая, това, което ще виждате и мислите, ще са малки предмети и стаи. Декорирането с големи килими обаче придава усещане за величие и за простор. В крайна сметка, формата на помещението и мебелите в него, ще определят кой е най-добрия размер килим, но винаги се стремете да купите възможно най-големият.

 1. Възползвайте се от вертикалното пространство

Не пренебрегвайте стените си. Оползотворяването и максималното използване на вертикалното пространство означава да си играете с по-високи предмети. Закрепете по стените неща като рафтове и предмети на изкуството, които добавят вертикална дълбочина в допълнение към простора, който сте създали на пода. Ако имате вещ, която наистина обичате, но не можете да намерите място за нея – любима ваза например – закачете стабилен рафт на стената и я поставете там. А когато окачвате завеси, монтирайте перваза само на няколко сантиметра под тавана, за да създадете илюзия за допълнителна височина.

 1. Озарявайте с растения и цветя

Добавянето на зеленина и цветя към малкото Ви пространство може да вдъхне допълнителен живот и стил, стига да внимавате да не прекалите. Имайте предвид обаче, че изсъхващите или умиращи растения ще имат обратен ефект. Ако се притеснявате, че няма да можете да се справите с отговорността да поддържате Вашите растения, има страхотни опции за изкуствени цветя, които изглеждат като истински.

 1. Използвайте всички кътчета и ъгли

Кът, който можете да оставите празен в по-голямо пространство, в малкото жилище ще послужи за допълнителна функционалност, като например за поставяне на бюро или бар маса. Ако не искате да претрупвате стаята прекалено много, опитайте се да измислите креативни начини, за да се възползвате от често пренебрегваните кътчета и ъгли.

 1. Разделяй и владей

Можете да разделите на зони малкият си дом, без да го направите да изглежда тесен, като използвате прозрачни завеси, разделители от оризова хартия или отворена етажерка. Така ще създадете отделни пространства, без да стеснявате жилищната си площ. Всички тези опции позволяват на светлината да преминава през цялата стая безпроблемно, което е от решаващо значение за поддържането на пространството възможно най-ефирно и отворено. Този вид разделители имат ролята и на драматични дизайнерски елементи и добавят допълнителен стил към Вашия дом.

Работете с интуицията си, когато проектирате интериорен дизайн на малък апартамент и не се опитвайте да се впишете в идеи, които не Ви се струват или изглеждат правилни. В крайна сметка целта е да се възползвате максимално от пространството, което имате, максимизирайки възможностите му и наистина да го декорирате по свой собствен вкус.